Kazališta se mogu definirati kao umjetnički i funkcionalno iznimno složene građevine te su kao takve profesionalni izazov prvenstveno za arhitekte, a onda i za ostale inženjere kao članove tima. Naravno, najvažniji aspekt projektiranja kazališne zgrade je kvalitativno učinkovit i tehnički funkcionalan prostor uz ekonomične troškove izgradnje i održavanja. No, ono što izdvaja kazališta od ostalih zgrada je neophodna sofisticirana elektro-mehanička oprema i tehnologija potrebna za podršku izvedbi, koja treba biti projektirana i izgrađena na način da zadovolji različite potrebe redatelja različitih predstava: drama, balet, ili opera itd. Stoga je scena, koju percipiramo kao posjetitelji kazališta, “živa”, ne samo u umjetničkom smislu nego i u inženjerskom. Dnevno se prilagođava različitim predstavama, a tijekom predstave različitim činovima predstave. Sposobnost zgrade da se, kao statičan objekt, fizički prilagođava različitim potrebama, odnosno da bude dinamična, vrhunsko je tehnološko dostignuće.

 

Izuzetno smo ponosni što je HNK Mostar (Hrvatsko narodno kazalište u Mostaru) prepoznalo i izabralo naš tim kao najbolji za ulogu tehničkog suradnika u procesu realizacije prve faze izgradnje zgrade HNK u Mostaru. Ugovor o tehničkoj pomoći između Ecoplan d.o.o. Mostar i HNK Mostar potpisan je 29. kolovoza 2022. godine s predviđenim rokom od 24 mjeseca za realizaciju Ugovora. Naši zadaci unutar ugovora su sljedeći:

· Izrada projektne dokumentacije za izvođenje radova prema odabranom financijskom modelu Naručitelja.
· Izrada Tenderske dokumentacije za izgradnju zgrade HNK.
· Tehnička podrška Naručitelju prilikom evaluacije ponuda za izgradnju zgrade HNK.
· Upravljanje projektom tijekom izgradnje, uključujući ugovorno i financijsko upravljanje
· Nadzor nad izvođenjem radova.
· Ishođenje uporabne dozvole.

Također, vrlo je važno naglasiti da ovaj projekt ne bi bio moguć bez ljudi koji su prepoznali važnost jačanja kulture Hrvata Bosne i Hercegovine. Ovim putem zahvaljujemo ljudima koji su podržali ovaj projekt kroz Vladu FBiH, Ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske, Vladu Republike Hrvatske i gradsku upravu Grada Mostara.

 

Kop_vihovići