U odjele forenzičke psihijatrije smještaju se pacijenti koji su pravomoćnim sudskim presudama proglašeni neubrojivima u trenutku počinjenja kaznenog djela. To su specifične ustanove u kojima je tehničkim rješenjima potrebno pomiriti sigurnosne zahtjeve s rehabilitacijskim aspektom, odnosno osigurati sigurno okruženje za sve njene korisnike (ni zatvor ni bolnica – i zatvor i bolnica). Sigurno okruženje podrazumijeva sigurnost s više gledišta: sigurnost od samoozljeđivanja, sigurnost od drugih pacijenata, sigurnost osoblja, sigurnost posjetitelja. Upravo je ovaj dvoznačan karakter bio najveći projekantski izazov timu Ecoplana.
Ovakvih specifičnih građevina nema mnogo na našim prostorima, pogotovo ne onih koje su projektirane u skladu sa suvremenim psihijatrijskim, arhitektonskim i tehničkim praksama. Veliku podršku pri izradi ovog projekta timu Ecoplana pružili su prof. dr. sc. Dražen Juračić, izv. prof. Gordana Žaja, i ravnateljica Psihijatrijske bolnice Vrapče prof. dr. sc. Petrana Brečić sa svojim timom, koji su nam otvorili vrata novog Zavoda za forenzičku psihijatriju dr. Vlado Jukić u Zagrebu.
Glavni projekt napravljen je na temelju idejnog projekta koji potpisuje arhitekt Faruk Kapidžić iz Sarajeva.
Kapacitet bolnice je 75 kreveta. Glavna zgrada je postavljena u obliku slova L okomito na teren kako bi se dobila horizontalna segmentacija na dvije lamele: lamelu A u kojoj su smješteni gospodarski i tehnički prostori te bolnički odjel A i lamelu B u kojoj su smješteni radni i reprezentativni prostori, intenzivni i ženski odjel te bolnički odjel B. Lamele zatvaraju unutarnje dvorište za pacijente ograđeno visokim zidom. Unutar ovog dvorišta nalazi se objekt radne terapije u koji se ulazi iz dvorišta.

Kop_vihovići